Filosofi-projekt under våren

Under våren har jag varit inblandad i tre filosofiprojekt för barn.

Först förstås Tänka Noga – samtalen med barn som tidigare var på Södra Teatern. Man kan följa oss på Facebook och Instagram och titta in på vår hemsida. Samtalen är slut för denna termin men vi sätter igång igen i slutet av September. Vi lägger upp på alla nämnda länkar när det är går att boka.

Det andra projektet är en musik-teaterföreställning med namnet ”Planet B”. I den får barn i mellanstadieåldern följa rymdfararen Staffans besök på en ny planet. De får rösta och bestämma vad som ska hända på planeten, och ta ställning i viktiga frågor, som vad (eller vem?) som är okej att äta och vad som är det viktigaste i livet. Jag spelar en av invånarna på planeten och hjälper till att förklara valen och hämta in publikens beslut.

Foto: Björn Carlén

Vi spelade Planet B på Mångkulturellt Centrum i Fittja för skolklasser under corona-anpassade förhållanden i april. I höst ska vi spela på Färgfabriken för barn i Stockholms kommun (skolor kan boka via systemet ”Kulan”) och sedan i Uppsala på UKK. En trailer hittar man här och en annan med musik här.

Just nu är jag med i föreställningen Skönheten och Odjuret på Drottningholms Slottsteater. Det är en teaterföreställning med musik och dans som är inspirerad av operan Zemire och Azor från 1700-talet. Innan föreställningen möter de mig som ”Filosofen” där jag pratar med deltagarna (från 6 år) om att allt inte är vad det verkar. Vad finns i ett frö egentligen? Kan det finnas ett odjur därinne? Vad är omöjligt och vad är möjligt? Vad är sken och vad är verklighet?

Föreställningen är jättefin (om jag får säga det själv) och jag önskar att jag kunde uppmuntra alla att boka biljetter, men det är slutsålt. Inte så svårt eftersom det just nu bara får vara åtta personer i salongen. Men titta för all del in på: https://dtm.se/skonheten-och-odjuret

Foto: Tuvalisa Rangström

Den blev recenserad i Svenska dagbladet, vilket är roligt bara det, och extra roligt är förstås att han hade så fina ord att säga om just min insats: ”Greppet att använda Johan G:son Berg som en länk mellan publiken och verket ramar också in det som utspelar sig på och framför scenen på ett fint sätt. Det märks också att han har lång vana att leda filosofiska samtal med unga, bland annat de som tidigare hölls på Södra teatern i Stockholm.” Läs hela här: https://www.svd.se/charmigt-nar-1700-tal-moter-popularkultur