Hur tar man semester?

Under andra halvan av vårterminen har jag och många andra haft min arbetsplats ett fåtal meter från min säng, platsen där jag tillbringar en stor del av min lediga tid. Min arbetsplats är praktiskt taget bredvid min soffa, där jag också är många timmar när jag är ledig. Dessutom är det som nu blivit min arbetsplats också samma plats där jag normalt sitter på kvällarna: den digitala delen av mitt liv. Självklart har det inneburit att skillnaden mellan arbete och vila har blivit mindre tydlig. På många sätt har det varit njutbart: den trötthet jag kunde drabbas av när jag kom hem från jobbet är nu borta och jag är piggare på kvällarna. Jag hade inte insett innan hur arbetsamt det var att vara på jobbet.

Å andra sidan har den lediga tidens skimmer bleknat. Att få vara hemma var något att se fram emot. Även om ledig tid även nu är annorlunda än arbetstid eftersom man då inte behöver jobba så är det svårare att mentalt dela av arbetstiden från fritiden. Att komma hem hjälpte till att göra den avdelningen.

Nu börjar en sommar börjar där de flesta tidigare planer blivit inställda och man bara så sakteliga börjat göra nya, mindre, planer. Jag inser att jag sitter på ”jobbet” även på helgen och försöker komma på hur det är att vara ledig. Snart kommer semestern. Hur är det man gör egentligen? Hur tar man semester?

Alla som har drabbats av sömnlöshet kan känna igen sig i problematiken när man medvetet ska göra något man brukar göra automatiskt. Man ligger där och vrider sig, lägger av täcket, fluffar upp kudden, dricker vatten, räknar får, mediterar och så vidare: allt för att somna. Samtidigt är sömn att inte göra något, så varje sak man gör motverkar syftet.

Man kan tänka sig att semester funkar på samma sätt: att ta semester är att sluta göra saker. Sluta gå upp tidigt på morgonen, sluta åka till jobbet, sluta använda Excel. Kvar blir fritidsaktiviteterna ”Netflix på soffan”, samt någon måltid då och då. Nu har redan flera av dessa saker fallit bort av sig själva redan innan semestern kom, som att gå upp tidigt och åka in till jobbet. Det finns inte så mycket kvar att sluta med. Efter ett tag känner man nog att det borde finnas mer än det att göra ingenting: semester är inte ett intet utan ett något. Semester är inte frånvaron av aktivitet utan annan aktivitet.

Det är också ett sätt att tänka på semester som nog känns igen: arbetet som ett nödvändigt ont. Man har mängder av intressen, saker som man vill ägna sin tid åt. Men samtidigt behöver man få in pengar för att kunna äta, bo och betala bredbandet så man säljer sin tid till någon som vill köpa den. Även om det arbete man gör är roligt och intressant så skulle man ändå inte komma till jobbet om man inte fick betalt, det är mer något på pluskontot för just det jobbet jämfört med ett annat som är mindre intressant. Att ha semester är att ägna sig åt alla dessa andra saker, att göra allt det som man egentligen vill göra.

Ett tredje sätt att tänka är att säga att den viktiga aspekten är förändring. Att slippa krav och förpliktelser och kunna göra som man själv vill är förstås viktiga delar av att vara ledig, men den gemensamma faktorn är förändring. Det gäller nog särskilt de som faktiskt gillar sitt jobb så mycket att de nog skulle kunna tänka sig att göra det utan lön, om det nu vore möjligt. Vad är semester för en sådan person? Jo, förändring, och det är grunden i all semester, enligt detta sätt att tänka. Anledningen till att jag känner att det det är svårt att känna mig ledig på helgen är att det är så lite förändring: samma miljö, samma antal personer, samma dator, samma promenadstråk. Uppmaningen ”håll i och håll ut” har tills helt nyligen inneburit att man inte ska ge sig av och byta miljö, utan stanna där man är och träffa så få andra människor som möjligt. Inte ändra på något.

Vad ska man göra då, för att faktiskt lyckas vara ledig, om semesterkänslan inte infinner sig av sig själv? När det handlar om sömnlöshet så kan det faktiskt finnas tricks som lurar en att somna. Jag brukar oftast lyckas besegra sömnlösheten genom att gå upp och äta något. Det blir lite av en nystart. I det här fallet kanske det handlar om att tvinga fram ett miljöombyte, nu när man faktiskt får ge sig av. Att göra det, även om det inte känns som att man kommer kunna känna sig ledig på den andra platsen heller. Lite av ”fake it ’til you make it”. Skriva ned en lista på saker man gör på semestern men inte annars och bara sätta igång och göra dem, oavsett hur det känns. Jag har en arbetsvecka kvar innan jag blir ledig, och det är lika bra att börja med listan redan nu. Skriva upp sådant som “ligga i solen”, “vända på dygnet”, “göra så att blommorna blommar” och “myggor som svalorna tar”, och allt det där andra som gör det lite somrigt så att det blir en sommar. Vad står på din lista?