När börjar allt?

Ibland är det svårt att veta om en fråga är meningsfull eller inte. Ta frågan: ”Hur skulle det bli om tiden stannade?”. Hur besvarar man den? Först får man börja med att nysta lite i vad man egentligen menar. Menar man att alla klockor slutar fungera? Eller att jorden slutar snurra kring solen? För det är ju två saker som gör att vi märker att tiden går. Det skulle ju bli konstigt om det alltid var dag eller natt, och växt och djurliv skulle säkert påverkas enormt, och säkert en massa andra fysikaliska saker också. Men det är ju egentligen inte att tiden har stannat. Det är ju bara att några av våra sätt att mäta tidens gång har slutat fungera. Även om alla sätt att mäta tiden skulle sluta fungera (kanske lite svårt att föreställa sig, i och för sig) så skulle tiden ändå fortfarande gå. Skulle allt bara stå stilla? Det verkar ju som att man på något sätt behöver tid för att kunna röra på sig. Att röra sig är väl lite att först vara på en plats, och sedan på en annan – och utan tid kan det ju inte finnas ”först” och ”sedan”.

Fysikerna har säkert mer att säga om det, och det är bortom vad jag kan uttala mig om. Istället tycker jag att frågan plockar ut något intressant, nämligen relationen mellan vår uppfattning av tiden och vårt sätt att mäta den. Vi fattar förstås att tid finns ändå, men våra mätningar av den överlagras och blir på något sätt viktigare. Att tid delas upp i år, till exempel, och efter en dag börjar det om. Förstås hänger det ihop med årstiderna, som ju börjar om. Men det bryr sig inte tiden om. Vi går efter våra år, våra månader våra veckor, våra dagar. En i taget, steg för steg. Det är så vi orkar.

Å andra sidan så måste väl saker har en minsta enhet. Det kanske inte är sekunder, eller nanosekunder, men någon minsta enhet måste det väl finnas, hur ska tiden annars kunna gå? År, månader och dagar kanske bara är vårt sätt att approximera verkligheten, att försöka komma nära hur tiden egentligen går?

Någonstans måste ju året börja. Visst kan vi säga att ett år är 600 dagar, eller 1200 dagar, men någon gång måste ju det komma ett nytt. Det skulle lika gärna kunna vara idag. Så i brist på andra rimligare alternativ: gott nytt år!