Ska man vara sig själv?

Be yourself is all that you can do

Säger Audioslaves Chris Cornell något intressant med det här påståendet? Det är ett man hört otaliga gånger, inte sällan som upplösningen på en tonårsfilm. Det som menas är förstås inte att jag som person inte har möjlighet att vara en annan person än jag själv, utan att man inte ska krångla till det, man ska vara autentisk, sann mot kärnan i sin personlighet. Men är det alltid bra?

Rimligtvis kan man tycka att det borde bero på vem man är. Om man är en förfärlig person innerst inne så borde det väl vara bättre om man försökte vara någon annan, till exempel en trevlig person. Det vore väl alltid bättre att vara en bättre person än en sämre person.

Men, utan att anta för mycket om den som läser det här, så skulle du gissningsvis kunna vara lite bättre. Det är väl inget större fel på oss, antar jag, men visst är vi inte de bästa tänkbara människorna. Så då borde alla människor försöka vara någon annan. Men kan vi det? Eller har Chris rätt?

Det beror förstås lite med vad man menar med “vara”. Om man är en person genom att bete sig på ett visst sätt, då verkar det möjligt att åtminstone vara lite bättre varje dag, oavsett vad man tänker är “bättre”. Det är nog möjligt att vara lite mer rättvis, till exempel, lite mer empatisk, lite mer öppensinnad, eller skänka lite mer pengar till välgörenhet.

Men man måste inte tänka att en person är sina handlingar. Tvärt om kanske många upplever att de är en person som utför handlingar, inte handlingar som utgör en person. Jag skulle inte automatiskt bli någon annan person bara för att jag började göra andra saker, även om någon som tittade på skulle tro det. Vem man är handlar om känsloliv och tankevärld, minnen och förhoppningar. Ingenting som går att ändra på, åtminstone inte i första taget (prova gärna!).

Men varför säger man då att man ska vara sig själv? Det borde väl inte vara något att behöva säga till någon, om man nu inte har ett val? Uppmaningen kanske inte egentligen är “var dig själv” utan “känn dig själv”. Var medveten om vem du är – om ditt känsloliv och tankevärld och allt det andra – och försök inte tränga undan det eller förneka det.

Men, skulle jag lägga till, att känna sig själv och veta vem man är, behöver inte betyda att man är bunden av det. Det är viktigt att veta att man är en snål och otrevlig typ, men det betyder inte att man måste göra snåla och otrevliga handlingar. Var dig själv, för därtill har du inget val, men agera så bra du kan. Eller:

Know yourself and act the best you can