Nära och liten eller avlägsen och stor?

Du är ute och åker med en båt på havet, men är inte riktigt säker på var du är. Du har en karta – alltså ett sjökort, som det heter på sjön – och försöker bestämma var du är. Långt framför dig skymtar du en ö, och du tror att du vet vilken det är. Det är en ganska stor ö, tänker du, och du är en bra bit ifrån den. Men ju mer du tittar på den, ju mer börjar du undra. Tänk om det är en liten ö som istället är ganska nära? Ju mer du funderar på det, ju mer osäker blir du. För en stor ö långt bort, ser likadan ut som en mindre ö som är nära.

Så här är det med flera saker – om du hör ett svagt ljud så skulle det kunna vara ett starkt ljud långt bort, eller ett lite svagare ljud nära. Båda förklaringarna passar in på vad du vet, alltså hur ön ser ut just nu, eller hur högt något låter. Utan att skaffa mer information kommer du inte kunna välja. I fallet med ön kan du förstås styra mot ön och se om den verkar bli större snabbt – då är den nära, men om den fortsätter vara liten är den långt bort. Kanske du kan fundera över hur ljudet ekar för att se om det verkar ha studsat mot något innan det kom till ditt öra.

Det här kallas inom filosofin underdeterminering, vilket betyder helt enkelt att den information man har inte är tillräcklig för att bestämma hur det är. Du kanske kan gissa, men du har inga starka skäl för att tro det ena eller det andra. Så är det ganska ofta i vardagen. Du kommer hem och det står ett par nya fina skor i hallen – det skulle kunna vara så att en familjemedlem har köpt nya skor, men det skulle också kunna vara så att någon är på besök.

Så här är det förstås ofta när man diskuterar inom filosofin. Det skulle kunna vara så att vi har en fri vilja, men det skulle också kunna vara så att vi bara tror att vi har en fri vilja – till exempel. Utmaningen i ett samtal är att fundera ut:

  1. Vet vi tillräckligt för att besvara frågan?
  2. Om inte, vad behöver vi ta reda på för att kunna besvara frågan?
  3. Hur tar vi reda på det?

Hur gör vi då det? Det finns ingen bästa metod för att göra det. Vi måste tänka, pröva och prata med varandra.

Kommentarer inaktiverade.